INFORMATIE VOOR ARCHITECTEN

Voer lucht aan, daar waar nodig!

In een sanitair afvoersysteem veroorzaakt het ledigen van een apparaat steeds een onderdruk. Deze onderdruk kan er mee voor zorgen dat de watersloten (sifons) in het systeem worden leeggetrokken. Leeg vervullen deze hun functie van geurafsnijder niet meer en komt er rioleringsreuk in huis. Dat is niet alleen onaangenaam, maar ook ongezond!

Om deze onderdruk te compenseren, werd vroeger gebruik gemaakt van een secundair beluchtingssysteem. Daar wordt nu meer en meer van afgestapt. Niet alleen is de installatie daarvan moeilijk en duur, maar ook zelden toereikend. De lucht moet meestal van veel te ver worden aangevoerd. De afstand tussen de plaats waar de extra lucht nodig is en waar de lucht wordt aangezogen, meestal ergens op het dak, kan makkelijk een tiental meter bedragen. De lucht komt daardoor te laat en kan het leegzuigen van de sifon niet verhinderen. Met een lokale aanvoer van lucht wordt dit wel vermeden en wordt er bovendien geen koude lucht van buitenaf in huis gebracht.

Hoe kan u lokaal lucht toevoeren in een sanitair afvoersysteem?

Heel eenvoudig:
U plaatst een grote beluchter (Knits II) op de kop van elke standleiding, maar ONDER het dak en 1 kleine beluchter (Mini-Knits) of 1 ventilerende sifon (Combi-Siphon of Combi-Siphon Design) op elke afzonderlijke horizontale afvoerleiding (bvb in de badkamer of in de keuken).

Extra argumenten

Binnenhuisriolering

In onze documentatie over binnenhuisriolering vindt u alle informatie over het KNITS-systeem.
Download document (PDF, 710 kb)

Berekeningshulp

U kan onze berekeningshulp als Excel-bestand downloaden en offline gebruiken:
Download berekeningshulp (Excel, 148 kb)